17. september 2024

Træaffald får nyt liv i Sorø

Udtjente træprodukter fra et stort fjernvarmeprojekt i Sorø bliver nu genanvendt i et samarbejde med Bygma og Marius Pedersen.

Når krydsfiner og lægter har været genbrugt 2-3 gange, er det ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt at bruge det længere. Nu bliver det dog genanvendt i stedet for at blive brændt.

Krydsfiner og lægter er måske ikke det første, man forbinder med et stort fjernvarmeprojekt. Men mange steder, som for eksempel på Arkils byggeplads i Sorø, bliver det brugt til at sikre udgravningerne, når der skal rør i jorden til det varme vand.

Efter 2-3 ganges brug er træet så slidt, at det ikke er forsvarligt at genbruge det mere. Derefter er det indtil for nylig endt på forbrændingen sammen med andet byggeaffald, men et samarbejde med Bygma og Marius Pedersen betyder nu, at træet i stedet indgår i produktionen af nye materialer.

”I Arkil er der rigtig god opbakning til at prøve nye metoder af, der kan bidrage til den grønne omstilling. Vi har tidligere investeret i et jordsorteringsanlæg her på pladsen, så vi kan genbruge meget af den jord, vi graver op. Derfor var det et naturligt skridt at tage, at vi nu også sorterer træet,” siger Alexander Skagge Pedersen, der er projektleder i Arkil.

Bliver til spånplader

Aftalen kom i stand, da Bygma søgte en case til deres nye take-back-ordning. Her stod det klart, at det både for miljø og økonomi ville være en fordel at sortere træet fra andet forbrændingsegnede affald, der bliver genereret på byggepladsen.

”I Bygma vil vi gerne være en del af den grønne omstilling. Ressourcerne bliver jo kun færre, så hvis vi kan bidrage til at udnytte dem bedre, er det jo kun positivt,” siger Casper Vestergaard Pedersen, ekstern sælger i Bygma.

Fra venstre: Kenneth Bonde Larsen, key account sælger i Marius Pedersen. Alexander Skagge Petersen, projektleder i Arkil. Casper Vestergaard Pedersen, ekstern sælger i Bygma.

Det var i forvejen Marius Pedersen, der stod for at hente affald på Arkils byggeplads. Som en del af pilotprojektet er forskellen nu, at Arkil sorterer træaffaldet i en container for sig. I stedet for at køre træet til forbrændingen sørger Marius Pedersen nu for, at træet kommer til at indgå i produktionen af nye produkter som for eksempel spånplader.

Dobbelt gevinst

Ordningen har nu fungeret i lidt over tre måneder, og alle parter er tilfredse med udfaldet. På byggepladsen har de medarbejdere, der sorterer træet, taget godt imod initiativet, og projektchefen glæder sig over, at sorteringsarbejdet foruden klimagevinsten også giver en økonomisk gevinst.

”Vi betaler jo for at komme af med vores affald. Men nu betaler vi mindre for at komme af med træet, end vi betaler for at komme af med det blandede byggeaffald til forbrænding,” siger Alexander Skagge Pedersen og tilføjer:

”Så jeg synes, det er superfedt, at vi kan være med i front her.”

I perioden er der afhentet 38 ton træ, som er blevet genanvendt i stedet for at blive brændt af. Ifølge Marius Pedersen giver det en klimagevinst, som jævnfør Klimakompasset svarer til 5.000 kg CO2e.

 

 

KONTAKT

Alexander Skagge Petersen
Projektleder, Arkil Anlæg Næstved

Tlf: 21 71 20 70
alspe@arkil.dk

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk