31. juli 2023

Varm luft bliver til varmt vand i Aarhus

Imens der er travlt med at lave fjernvarme over hele landet, går man skridtet videre i Aarhus. Her lægger Arkil rør til fjernkøling.

Arkil Fundering rammer 100 km pæle på Copenhagen Malmo Ports nye containerterminal.

Hvorfor lægger aarhusianerne fire fjernvarmerør i tracéet i stedet for to?

Det kan måske lyde som starten på en god gammeldags aarhusianervittighed. Men svaret er hverken, at de vil være helt sikre på at kunne holde varmen om vinteren, eller at de trænger til en tur forbi Louis Nielsen.

Svaret ligger derimod i den lille forskel på fjernvarmeledningerne, som den opmærksomme læser måske allerede har bemærket. Nogle af ledningerne har mindre isolering og større rør, fordi de slet ikke er til varme – de er til køling.

Køling giver fjernvarme

Som noget nyt er forsyningsselskabet Kredsløb begyndt at tilbyde fjernkøling i det centrale Aarhus. Første kunde bliver en kontorbygning, som stadig er under opførelse, og i 2027 bliver den 141 meter høje kontorbygning Mindet også sluttet til.

Arkil renoverer kloakken ved Classic Car House

Princippet er, at ni grader varmt vand løber fra fjernvarmeværket i det centrale Aarhus og ud til modtageren. Her bliver det koblet sammen med bygningens interne køleanlæg, der håndterer den varme luft fra serverrum og andre lokaler med behov for køling. Når vandet løber tilbage til fjernvarmeværket, er temperaturen hævet til 17 grader, og overskudsvarmen bliver ført over i fjernvarmen.

For Anlæg Aarhus lød opgaven på at forbinde den nye kontorbygning og fjernvarmeværket med fjernkøleledninger. Strækningen er på overskuelige 290 tracémeter, men lokationen i det centrale Aarhus har været med til at øge sværhedsgraden.

Fulde folk og 400 ton kran

Højdepunktet var, da sjakket i påsken gravede sig igennem et af byens mest trafikerede vejkryds ved Europa Plads. Krydset var helt spærret fra onsdag aften til lørdag morgen, og der blev arbejdet næsten i døgndrift. Byggepladsen skulle dog deles med en 400 ton mobilkran, der brugte indtil fredag aften på at afmontere en stor byggepladskran. Dertil kommer, at sjakket måtte forholde sig til en lind strøm af festglade aarhusianere, der nysgerrige og berusede forsøgte at smutte ind igennem hegnet på deres vej fra den ene natklub til den anden.

Der gemte sig også flere interessante ting i jorden, som ikke var på tegningerne – blandt andet fire Ø600 mm gasledninger og seks stærkstrømkabler. Det viste sig heldigvis, at intet af det var i brug længere, og på trods af alle udfordringerne var udgravningerne lukkede og asfalterede efter planen lørdag morgen.

I skrivende stund er sjakket i færd med den sidste del af opgaven. Her løber fjernvarme og fjernkøling parallelt ind til fjernvarmeværket i Filmbyen. Og som maskinfører Jeppe Svendsen og kollegaen Henning Christensen tørt konstaterer, er forskellen på at lave fjernvarme og fjernkøling stærkt begrænset – for ledningerne er jo lige lange.

Diameter og længde er den samme, men der er mindre isolering i ledningerne til fjernkøling end dem til fjernvarme.

KONTAKT

JIMMY RAHBEK RASMUSSEN
Projektchef, Arkil Anlæg Aarhus

TLF.: 60 19 83 71 
JRRAS@arkil.dk

FAKTA

Fjernkøling i Aarhus. Læs mere om fjernkøling her

Bygherre: Kredsløb

Periode: Marts 2023 - juli 2023

Omfang:

  • 290 meter udgravet tracé med ledninger i Ø500 mm. Heraf 85 meter med fire ledninger.
  • Arkil Fundering har sat to spunsgrupper forud for rørføring i å (udføres af underentreprenør)
  • Ca. 530 ton asfalt fra Asfalt Hasselager
Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk