Simone Aaberg Kærn signerer Arkils jubilæumsværk
Der var taler, bobler og kransekage til fernisering på Arkils hovedkontor, hvor værket nu hænger.
Efter talrige besøg på Arkils lokationer i både ind- og udland har den anerkendte kunstner Simone Aaberg Kærn nu signeret Arkils jubilæumsværk. Kunstneren betegner projektet som samskabelse.
Hun har talt med maskinførere i Danmark. Hun har stået i bunden af et tunneleringsprojekt i Tyskland. Hun har besøgt et stenbrud i Irland. Og hun har oplevet, hvordan alle projekterne bindes sammen fra Arkils kontorer i alle tre lande.
Kort sagt har Simone Aaberg Kærn igennem det seneste halvandet års tid lært Arkil-koncernen at kende indefra. Imens har hun tegnet skitser og researchet til det værk, som hun har indvilliget i at lave i anledning af Arkils 80-års jubilæum. Dagens signatur på værket markerer den endelige afslutning på en spændende proces.
”Da jeg først blev spurgt, om jeg ville tage opgaven, tænkte jeg ”nej, sådan noget laver jeg ikke”. I dag kan jeg bare konstatere, at det har været en enormt spændende og lærerig proces for mig,” siger Simone Aaberg Kærn.
To verdener mødes
Værket er blevet en realitet med midler fra en kunstfond, som blev oprettet efter Arkils 50-års jubilæum. Helt fra de første tanker om værket har Jens Skjøt-Arkil og Jesper Arkil, hhv. adm. direktør og bestyrelsesformand i Arkil Holding, haft et klart ønske: At værket skulle illustrere koncernen på en måde, så alle medarbejdere kunne se sig selv i værket. Samtidig gjorde Simone Aaberg Kærn det klart, at hun ville have frie rammer til at folde sig ud og sætte sit præg på værket, så hun kunne skabe ærlig kunst, der kan give stof til eftertanke.
Med signaturen på plads er værket nu afsluttet efter halvandets års arbejde.
Med banen kridtet op, kunne arbejdet begynde. Dermed begyndte også mødet mellem to verdener, der har større ligheder, end man lige skulle tro.
”Det har været helt fantastisk at møde alle de dygtige, passionerede mennesker, der arbejder i Arkil. Det har virkelig været en ære at blive lukket ind i det fællesskab,” siger Simone Aaberg Kærn og fortsætter:
”Jeg laver kunst. Men når jeg ser, hvor umage nogen gør sig for at lave den perfekte hældning på et vejbump eller grave et hul helt rigtigt, så er det også en slags kunst i mine øjne.”
Endte som samskabelse
Da Arkil i sommeren 2022 fejrede sit 80-års jubilæum med en kæmpe fest for medarbejderne, kunne Simone Aaberg Kærn præsentere en næsten færdig skitse af værket. Håbet var at komme i dialog med de medarbejdere, der gerne skulle kunne spejle sig i værket.
Det førte til mange samtaler med spørgsmål og forslag, der igen førte til justeringer i en grad, som den anerkendte kunstner ellers sjældent accepterer. Men omstændighederne omkring værket er også sjældne, forklarer Simone Aaberg Kærn.
Som en markering af, at værket er blevet til i samarbejde med Arkils mange medarbejdere, fik Jens Skjøt-Arkil (bagerst) og Jesper Arkil lov til at lægge en sidste hånd på værket.
”Det her er noget andet. For jeg ser det i virkeligheden som en form for samskabelse, hvor Arkils medarbejdere er med til at skabe værket. Det har været en kæmpe faglig udfordring, men jeg er superstolt over, at der nu hænger et værk, som Arkils medarbejdere i virkeligheden har været med til at male.”
Viser hvor værdi opstår
Fra Arkil lyder der stor begejstring over det færdige resultat.
”Jeg synes, at der er kommet et flot, spændende og interessant værk ud af det, og så har det været en rigtig sjov proces at følge,” siger Jesper Arkil.
Han forklarer, at han selv og Jens Skjøt-Arkil hverken var fortrolige med den form for kunstnerisk proces eller med Simone Aaberg Kærn på forhånd.
”Nu har vi lært Simone at kende som et meget sympatisk og spændende menneske med syn for vinkler, som vi ikke selv ser,” siger han.
Jesper Arkil hæfter sig blandt andet ved, at inspirationen til værket i bund og grund er opstået, når Simone har iført sig hjelm, vest og sikkerhedssko for at opleve, hvordan arbejdet foregår ude på byggepladserne.
”Det siger jo på en måde det hele. For vores virksomheds værdier bliver skabt af alle vores dygtige medarbejdere, og det synes jeg, at det færdige værk illustrerer på fornem vis.”
Simone Aaberg Kærn har en forkærlighed for at flyve, så derfor skulle hun selvfølgelig have en "flyverdragt" med Arkils logo.