Nyt drikkevandsmagasin opgraderes til fremtiden
Ved Kasted Vandværk, vest for Aarhus, er vi i fuld sving med at udbygge og fremtidssikre værkets drikkevandsmagasin i et tæt samarbejde med rådgiveren EnviDan. Det sker blandt andet med monteringen af seks store, nye rør, der kobles på et bygværk.
Det handler om fremtidens drikkevand og ikke mindst at sikre, at drikkevandet forbliver rent, når vi for Aarhus Vand udbygger en stor drikkevandsbeholder på Kasted Vandværk.
Den oprindelige drikkevandstank bestod af en overdækket betontank, men den var ikke længere tidssvarende. Som et led i projektet skulle den brydes ned og fjernes, og samtidig skulle der graves over 5000 m3 jord væk i forbindelse med monteringen af de seks Ø3000 PE-rør, der skal kobles på det nye drikkevandsmagasin.
En renere løsning
”Det væsentligste ved projektet er, at vandet fremover skal opbevares i de nye rør, der hver især bliver 45 meter lange og ender halvanden meter inde i bygværket. Dels er de meget nemmere at holde rene, og dels er de dobbeltvægget, hvilket betyder, at man kan overvåge hulrummene og derved opdage eventuelle utætheder,” forklarer formand Rasmus Blem Kofod, der har været koblet på projektet i godt et halvt år.
Udover nedbrydningen af betontank, udgravning og håndteringen af 5000 m3 jord, er det især svejsearbejdet af de seks rør, der har en fremtrædende plads i projektet ved Kasted Vandværk.
”De nye rør skal svejses sammen for hver 12 meter, og desuden ender de så cirka halvanden meter inde i bygværket, hvor man med skueglas fremover kan holde øje med rørene. Derudover skal de 45 meter lange rør have et fald på to promille, så man skal sikre sig, at de ikke ”sætter sig” når der hældes jord på igen, fortæller Rasmus Kofod om de faglige udfordringer, de er stødt på undervejs.
Cirka seks mand er involveret i den såkaldte DDS-opgradering af vandværket (Dokumenteret drikkevandssikkerhed red.) og det kræver involvering af alle parter at få projektet til at glide, understreger Rasmus Kofod.
”Det er jo bestemt ikke en metervare-opgave for os, og derfor er det altafgørende, at alle er involveret og er inddraget i processen.”