5. april 2019

Murerelev får hæderspris af Mette Frederiksen

Murerelev Freja Lee Pedersen blev den første modtager af Arkils Hæderspris, som blev uddelt på DM i Skills fredag – og overrakt af Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

Det var en stolt og glad murerelev, der fredag kunne gå på scenen og modtage Arkils Hæderspris, da den blev uddelt for allerførste gang på DM i Skills. 19-årige Freja Lee Pedersen, der afslutter sin mureruddannelse fra Aalborg TECHCOLLEGE i efteråret 2020, vandt prisen foran et stærkt felt af kompetente kandidater, og overrækkelsen af både prisen og de medfølgende 25.000 kroner stod Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, for.

"Mænd er lige så dygtige sygeplejersker som kvinder, og kvinder er lige så gode murere som mænd. Vi skal have flere kvinder på erhvervsskolerne. Jeg tror, mange unge, især unge kvinder, vælger gymnasiet, fordi det er det, man gør. Og jeg tror også, at rigtig mange af dem, som vælger gymnasiet, ville trives bedre på en erhvervsuddannelse. De skal vide, at det er lige så fint at bygge et hus, som det er at tegne det," sagde Mette Frederiksen blandt andet i sin tale, hvori hun også pointerede, at erhvervsskolerne er blevet forsømt gennem de senere år. 

Fagligt dygtig og vellidt
Arkils Hæderspris er indstiftet af entreprenørkoncernen Arkil med det formål at skabe fokus på kvinder i bygge- og anlægsbranchen ved at hædre personer, som gør en særlig indsats for at tiltrække kvinder til branchen. Arkils Hæderspris består reelt af to priser, hvoraf det var elevprisen, der blev uddelt på DM i Skills fredag. Elevprisen uddeles til en elev, som enten har gjort en særlig indsats for at tiltrække kvinder til branchen, eller er et forbillede som håndværker, både rent fagligt og samarbejdsmæssigt. 

Det var netop Freja Lee Pedersens faglige kompetencer og overskuddet til også at være der for sine kammerater, der fik priskomitéen bag Arkils Hæderspris til at pege på hende som vinder. I priskomitéens begrundelse lød det blandt andet:

"Det har krævet svære overvejelser at træffe et valg mellem så mange dygtige kvindelige rollemodeller. Men priskomitéen ønsker særligt at fremhæve Freja Lee Pedersen, fordi hun har et højt fagligt niveau som håndværker, er selvstændig, arbejdsom og meget passioneret for sit fag. Samtidig er Freja Lee Pedersen nytænkende i sin opgaveløsning, vellidt af sine kammerater og har overskud til at hjælpe og støtte, hvor der er behov for det. Og ikke mindst har hun valgt et af de håndværksfag, hvor der er allerlængst mellem kvinderne."

Flere piger, tak
Freja Lee Pedersen, der blev indstillet til Arkils Hæderspris af sin lærer på Aalborg TECHCOLLEGE, har dog aldrig selv skænket det mange tanker, at der er langt mellem kvinderne i hendes fag:

"Jeg har valgt at blive murer, fordi jeg synes, det er virkelig spændende og sjovt at være med til at bygge noget, der skal stå i mange år. Jeg tænker kun sjældent over, at næsten alle mine klassekammerater er drenge, men det kunne da være godt, hvis vi blev nogle flere piger. Så jeg er rigtig glad for at kunne være med til at vise, at kvindelige murere findes, at vi klarer os godt, og at det faktisk er rigtig sjovt at være murer, også når man er pige."


Video-portræt: Mød Freja 

 

KONTAKT

For yderligere information kontakt venligst:

Vibeke Lund Arkil
23 24 88 82
va@aptum-ink.dk


BAG OM HÆDERSPRISEN

Læs mere om Arkils Hæderspris

 

"Vi skal selv tage fat om udfordringen og sørge for at skabe en kultur, hvor det er kompetencerne og ikke et forældet og skævt syn på køn, der afgør, hvem der styrer hverken gravemaskinen eller regnemaskinen. Det er den ambition, der ligger bag Arkils Hæderspris."

Læs hele Jens Skjøt-Arkils tale ved prisoverrækkelsen

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk