3. september 2024

Landshold skal fremme struktør-uddannelsen

Arkil er blandt initiativtagerne til et nyt landshold for bygningsstruktører. Næste stop er Worldskills i Frankrig, hvor tre unge elever deltager.

Deltagerne i den danske landsholdstrup til WorldSkills repræsenterer 18 fag tilsammen. Foto: SkillsDenmark

For første gang har Danmark fået et landshold for bygningsstruktører. Dermed går uddannelsen i sporene på fag som murer og tømrer, der ved flere lejligheder har opnået succes ved internationale stævner.

Med et landshold håber initiativtagerne, heriblandt Arkil og NCC på, at de unge bygningsstruktører kan gøre deres kollegaer i de mere kendte håndværkerfag kunsten efter.

”Vi har tidligere sendt dygtige struktører til stævner i fjerne lande som fx Brasilien, men uden at opnå podiepladser. Det håber vi at lave om på nu, hvor vi med et landshold får en mere systematisk tilgang til træningen,” siger Lars Eriksen, der foruden at være afdelingschef i Arkil også sidder med i det faglige fællesudvalg for struktøruddannelserne.

Vil sikre arbejdskraft

Han forklarer, at etableringen af et landshold er et led i bestræbelserne på at øge søgningen til struktøruddannelserne. De 14 erhvervsskoler, der tilbyder uddannelsen som bygningsstruktør i Danmark, har ledig kapacitet, og branchen ser ud til at mangle kvalificeret arbejdskraft langt ud i fremtiden.

”Personligt vil jeg gerne være med til at sikre den fornødne arbejdskraft til branchen, og det vil jeg hellere opnå ved at uddanne unge mennesker i Danmark end ved at invitere udenlandsk arbejdskraft, der jo ofte tager deres erfaring med tilbage til deres hjemland efter en periode,” siger Lars Eriksen.

Med landsholdet håber han på, at flere elever får lyst til at dygtiggøre sig yderligere for at kvalificere sig, og at holdets præstationer resulterer i øget omtale.

Stolt over udtagelse

En af de elever, der har ydet en ekstra indsats for at komme på landsholdet, er Arkils elev Tue Larsen. Han deltog ved DM i Skills tidligere i år, og i udtagelsen til landsholdet endte han på en tredjeplads. Dermed er han med som reserve og træner på lige fod med de to holdkammerater, der er udset til at deltage ved Worldskills i Lyon.

”I den her tid er der træning hver uge, enten med de to andre bygningsstruktører, eller sammen med hele landsholdet. Det giver mig virkelig meget,” siger han og tilføjer, at han er stolt af at være udtaget til reserve.

”Jeg synes bare, det er fedt at være med. Og at jeg får lov til at komme med til Lyon og opleve, hvordan det foregår,” siger han.


Tue Larsen, der er i lære som bygningsstruktør i Arkil, deltager som reserve på det danske landshold. Dermed er han klar til at træde til, hvis en af de to andre deltagere bliver forhindrede. Foto: SkillsDenmark. 

Mental maraton

Netop erfaringen fra de store stævner er vigtig. Det forklarer Peter Rasmussen, der til daglig er kalkulationschef hos NCC. Sammen med Lars Eriksen har han været med til at få landsholdet op at stå, og i Skills-sammenhæng trækker Peter på sin erfaring som dommer ved internationale stævner.

”Her er det bare ikke nok at være dygtig rent fagligt. Det er også en mental maraton, hvor deltagerne flere dage i træk arbejder intenst fra morgen til aften,” siger han og forklarer, at kravene er helt anderledes skrappe end til DM i Skills.

For eksempel må deltagerne ikke bruge nogen form for elektronik. Det er også strengt forbudt at kommunikere med publikum, der i lighed med det danske mesterskab kan gå lige forbi og se, hvordan arbejdet skrider frem. Læg dertil, at det hele foregår på et andet sprog, og at eventet besøges af over 250.000 personer.

”Så der er pres på, og deltagerne skal formå at lukke sig helt ind i deres egen skal,” siger Peter Rasmussen.

Derfor er der også meget andet end faglig træning på programmet, når landsholdsdeltagerne mødes til træning. Fx er der tilknyttet en mental coach og en diætist, og de unge elever får vejledning i motion, der kan holde dem skarpe. Det skyldes blandt andet erfaringer fra tidligere deltagelse i store stævner, der viser, at de fleste fejl sker ud på eftermiddagen, hvor energidepoterne er ved at være tomme.

WorldSkills bliver afholdt 10.-15. september.

KONTAKT

LARS ERIKSEN
AFDELINGSCHEF, ARKIL ANLÆG RANDERS

Tlf: 40 19 55 61
​le@arkil.dk

FAKTA - Landsholdet til Skills

Foruden bygningsstruktør har den danske Skills-landsholdstrup VM-deltagere i 17 andre fag.

Deltagelse med et hold for bygningsstruktører er blevet en realitet i et samarbejde mellem aktørerne i Det Faglige Udvalg for Struktøruddannelserne, som består af repræsentanter fra industrien og 3F.

Holdet består af:

  • Alex Overby (Per Aarsleff)
  • Nicklas Friis Knudsen (HME Byg & Entreprenør)
  • Tue Larsen (reserve) (Arkil)

WorldSkills 2024 afholdes i Lyon 10.-15. september

 

FAKTA - Lærlinge i Arkil

I Arkil ser vi det som vores ansvar at uddanne lærlinge og elever, hvilket bidrager til sikring af fremtidens arbejdskraft.

Vores målsætning er, at 10 pct. af de timelønnede medarbejdere i Danmark.

I 2023 var andelen 12,4 pct.

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk