2. november 2021

Kabeltræk forskønner udsigten ved Limfjorden

Kabeltræk i Løgstør for Energinet Danmark, Arkil

 

En række elmaster kan pilles ned, når vi har trukket nye elkabler for Energinet.

På sådan en solbeskinnet tirsdag i oktober får Niels Bendtsen på billedet herover nogle skridt i gummistøvlerne. Niels har trukket kabler siden 1989, og når han med sit tov løfter enden af kablet over hver af de mere end 600 ruller i tracéet, ser kablet ud til at være let som ledning. I virkeligheden vejer hver meter af kablet 17 kg.

Kabeltræk er en af flere nicher, som Arkils Stürup-afdeling i Esbjerg udfører. I dag gælder det en strækning på 1547 meter fra sydsiden af Limfjorden ved Aggersund og ind i landet. Flere steder undervejs bliver kablet ført under forhindringer igennem rør, som er lagt med styrede underboringer – den længste på 120 meter.

Projektet bliver udført for Energinet og er en del af en løbende opgradering af elnettet. Kablerne på 150.000 volt er produceret i Sydkorea, hvorfra de bliver sejlet til Danmark på store tromler. Det sidste stykke til tracéet bliver tromlerne fragtet på blokvogn, og når alt i tracéet er på plads, bliver kablet forbundet med en wire. I den anden ende af tracéet er wiren fastgjort til et spil, som i dette tilfælde trækker med op til 3,8 ton.

En løbende opgave ved et projekt som dette er at holde tracéet fri for vand. Det har været nødvendigt at kappe adskillige dræn undervejs, og ugen forinden pressede en strid vestenvind store mængder vand ind i fjorden, hvilket fyldte tracéet til randen. Efter en ihærdig indsats med pumper – og en god portion velvilje fra vejrguderne – er alt nu klar til, at Niels kan sætte i gang.

Under fjorden efter nytår

Sammen med Niels går flere kollegaer, som på skift hjælper med at sætte ruller på plads og kommunikere med spilføreren, hvis det bliver nødvendigt at sætte trækket på pause et øjeblik. Jo flere rørføringer, kablet skal igennem, desto større bliver gnidningsmodstanden, og desto lavere bliver hastigheden. Denne gang tog det halvanden times tid at trække kablet de godt og vel halvanden kilometer.

I sjakkets terminologi er et træk gennemført, når tre kabler er trukket, og dette var dagens andet kabel. Så da Niels og de andre kollegaer er vel fremme ved spillet i den anden ende, er der kun én vej vist – tilbage med wiren, så den kan komme på næste kabeltromle.

Med dagens træk vel gennemført venter to nye træk på nordsiden af Limfjorden på 1350 meter. Samtidig er Arkil Anlæg Silkeborg gået i gang med at svejse mere end 400 stykker rør sammen til det over 1500 meter lange træk under fjorden. I begyndelsen af 2022 borer hollandske VLST ud under fjorden, og når de mange meter rør er kommet på plads i boringerne, er vejen banet for, at Stürup-afdelingen kan gå i gang med endnu et kabeltræk.

Når Energinet har tilsluttet kablerne til elnettet, er der slået to fluer med ét smæk. Endnu et stykke dansk infrastruktur er blevet fremtidssikret. Og de gamle højspændingsmaster er gjort overflødige til gavn for alle, der nyder naturen ved Aggersund.

De nye kabler ved Aggersund er en erstatning for de gamle højspændingsmaster.

De nye kabler ved Aggersund er en erstatning for de gamle højspændingsmaster. 

 

 

KONTAKT

 

Carsten Grumsen
Projektchef

TLF.: 26887808
CGR@arkil.dk

 

 

FAKTA

Opgave: Trække højspændingskabler på en ca. 4,5 km lang strækning

Bygherre: Energinet

Sted: Limfjorden ved Aggersund

Periode: Oktober 2021 – november 2021

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk