17. juli 2019

Historisk projekt på Flyvestation Skrydstrup

Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste

I Skrydstrup er Arkil i gang med et temmelig omfattende projekt. Flyvestationen trænger til ny asfalt, og det skulle laves i et sådan tempo, at det ikke forstyrrede den daglige drift på flyvestationen.

Opgaven her er ganske særlig af flere årsager. Dels fordi man ved en sådan opgave naturligvis må gennem en omfattende proces for at få sikkerhedsgodkendt samtlige asfaltarbejdere og køretøjer. Og så har Arkil desuden en helt særlig historie omkring flyvepladsen, som nærmest kan siges at være startskuddet til dét Arkil, vi kender i dag.

"Under besættelsen bad tyskerne min farfar, Ove Arkil, om at anlægge en flyvebase. Men det ville han ikke - ikke med mindre, de satte ham en pistol forpanden, sagde han, fortæller Direktør Jesper Arkil.

Nogle år efter oprettelsen af det danske flyvevåben ønskede man at oprette Flyvestation Skrydstrup på tyskernes nedlagte flyveplads. Det blev Ove Arkil, der løb med opgaven: et kæmpe projekt, som måske nok blev startskuddet til den virksomhed, Arkil har  udviklet sig til at være i dag.

"Min farfar var en mand af princip. Og det er vi jo alle både stolte af og dybt taknemmelige for den dag i dag," siger han.

En omfattende opgave i flere etaper

I primo juni startede det forberedende arbejde med fræsning mm. Og uge 28 blev der så for alvor travlt: Mandag blev der lagt asfal til flyfangene i hver ende af startbanen. Og tirsdag gik den helt store operation så i gang med 65 lastvogne i brug og med hele 7 udlæggere på én gang, som fik lagt 1.800 x 45 meter asfalt ud på rekordtid.

”Det er helt bestemt en af de opgaver, jeg kommer til at huske. Vi har aldrig kørt synkront med så mange udlæggere på en gang eller i det hele taget skulle nå så meget på én dag. Og så lige nu, hvor vi står med E45 oven i,” fortæller divisionsdirektør Lars Kim Jørgensen.

”Jeg tager virkelig hatten af for alle vores asfaltfolk. De har virkelig også knoklet på asfaltfabrikken i Skrydstrup – både dag og nat. Det har jeg stor respekt for – det her kunne ikke lade sige gøre uden dem,” tilføjer han.

Til august fortsætter arbejdet med de mindre veje, der forbinder start- og landingsbanerne.

På vores Facebook-side og på LinkedIn kan i se video fra projektet.

KONTAKT 

Lars Kim Jørgesen
Divisionsdirektør, Arkil A/S - Asfalt

lkj@arkil.dk
2016 5154

 

FAKTA

Skrydstrup flyveplads blev anlagt af tyskerne i 1943 under navnet "Fliegerhorst Hadersleben" og blev primært brugt som flyveskole. 1. maj 1953 blev Skydstrup Flyvestation anlagt. Med sine godt 1000 ansatte er den en af landsdelens største arbejdspladser.

Her kan i læse mere om Arkil og Flyvestation Skrydstrups historie.

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk