Efterfundering for fuldt tryk i Amaliegade
Koncentrationen stiger i takt med trykket på donkraften, når Thomas Jensen udfører efterfundering med minipæle.
I en kælder nær Amalienborg er vi i gang med at sikre en gammel bygning mod yderligerge sætningsskader.
”120. 130.”
Holdformand Tommy Børger holder tommelfingeren på knappen, imens han giver informationerne videre til sin kollega. Trykket stiger i donkraften, imens kompressoren knurrer videre.
”280. 290. Banko. 300.”
Thomas Jensen står nede i udgravningen, hvor en pumpe kører for at holde udgravningen nogenlunde tør. Han har placeret donkraften i spænd mellem den minipæl, der skal presses ned i undergrunden, og fundamentet under den bærende væg, som pælen skal ende med at understøtte.
”Snart 5. 510. 530. 560,” lyder det fra Tommy Børger.
Thomas Jensen har blikket stift rettet mod en gammel sætningsskade. De 560 bar svarer til 40 ton, og spørgsmålet er, hvornår donkraften begynder at løfte væggen i stedet for at presse minipælen ned.
”Der er et tykt lag sten længere nede. Normalt presser vi ikke med mere end 420 bar, men her kan det være nødvendigt at gå op på 650 bar for at komme igennem,” forklarer Tommy Børger.
Minipæle er løsningen
Arbejdet finder sted i en kælder under Amaliegade 40a i det indre København. Ejendommen stod oprindeligt på et fundament af stolper – nogle i nåletræ, andre i eg.
Med årene er grundvandsspejlet i kvarteret dog faldet. Det har eksponeret toppen af stolperne for ilt, og derfor rådner stolperne nu med det resultat, at bygningen begynder at sætte sig.
Minipæle i stål understøtter nu den bærende ydermur i stedet for de mørnede træstolper, der kan skimtes i baggrunden.
Løsningen er at presse ny fundering ned under bygningens bærende konstruktion. Det sker i form af de såkaldte minipæle i Ø159 mm, der sektion for sektion bliver presset ned i 3,5 meters dybde under det eksisterende fundament. Derefter bliver de fyldt op med beton.
Mere end 20 års erfaring
Arbejdet under Amaliegade 40a er foregået i etaper. Den første etape fandt sted i 2000, og siden da har både Thomas Jensen, Tommy Børger og en række andre Arkil-kollegaer efterfunderet en række historiske ejendomme i det indre København. Nu er tiden inden til den fjerde og sidste etape under Amaliegade 40a.
”Jeg har jo været med helt fra starten, så det er meget sjovt at være tilbage og være med til at afslutte det her,” siger Thomas Jensen.
Snakken falder på de tidligere etaper. Arbejdet adskiller sig ikke væsentligt, men der er kommet flere hjælpemidler til – fx et bånd, så jorden ikke skal bæres ud i spande. Og så er der stor forskel på, hvilke overraskelser de forskellige etaper har budt på undervejs.
”Når du som her er inden for voldene i København, ligger der rigtig mange gamle ting i jorden. Men nu er Københavns historie heldigvis så godt beskrevet, at vi godt må grave uden at have en arkæolog med på sidelinjen,” siger Thomas Jensen.
I denne omgang har sjakket endnu ikke fundet andet end nogle potteskår og en gammel sko, fortæller Tommy Børger.
”Men på nogle af de andre etaper har vi både fundet kanonkugler, en masse knogler og 850 horn, fordi der er blevet slagtet mange kreaturer i kvarteret tidligere,” siger han.
I løbet af de første tre etaper er omtrent 500 minipæle blevet presset ned under bygningen. Den fjerde og sidste etape består af omtrent 80 pressede pæle. Opgaven begyndte i februar, og hele etapen bliver lavet på regning – efter 20 års godt samarbejde føler kunden ikke behov for at spørge om prisen.
Holdformand Tommy Børger har udført efterfunderinger i det indre København igennem mere end 20 år.