17. april 2023

Arkil syer en ny naturpark i Nordjylland

På byggepladsen med den vidunderlige udsigt til Limfjorden er det ikke lyden af store gravemaskiner, tunge dunk fra Fundering eller lyden af en dumper i omdrejninger, der præger – det er lyden af en symaskine.

Det er Knud og Mathias, der lige nu er i gang med at sy underlaget til en spritny naturpark. Stigsparken, som den skal hedde, bliver med sine 15 hektar Aalborgs største bypark.

"Haha, vi syer med nål og tråd, det har vi ikke prøvet før", griner Knud Blindbæk, der er specialarbejder, som nu også kan tilføje ”symaskinefører” til sit CV.  

Men inden parken kan tage form, skal den tidligere industris efterladte jordforurening afskærmes.
For at gøre det, etablerer Arkil et såkaldt kapilarbrydende lag og geotekstil til at sikre, at den nye tilførte jord og kommende planterødder ikke blandes med den gamle industrijord.

"Geotekstilen skal være hæmmende for planternes rødder, så de ikke trænger ned i den forurenede jord", fortæller Lone Høyer Sørensen, der er Projektchef ved Arkil.

For at sikre, at geotekstilen er så tæt som projektet kræver, så skulle der tænkes kreativt. Sjakket fik derfor en genial idé – at sy geotekstilerne sammen. De skaffede en sækkesyer, og så gik det stærkt.

"Det er en symaskine, der normalt bruges til at sy sække sammen. Men vi kan også sy geotekstilen sammen med den. Vi syede et par prøver, som kommunen godkendte", siger Knud Blindbæk.

Sjakket lægger et 30 centimeter tykt lag af 16-32 sten på en tynd fiberdug under tæppet af den tykke geotekstil. Tekstilen kommer i ruller på over fem meter i bredden og 100 meter i længden. Til projektet her, bruger de 146 ruller geotekstil, som alle sys sammen af sækkesymaskinen – og så Knud og Mathias.

En rulle tråd rækker til 1 kilometer geotekstil før, der skal sættes en ny rulle tråd i. Når geotekstilen er lagt og sækkesyet, indbygger de 45 tusinde kubikmeter jord ovenpå. Herefter begynder beplantningsarbejdet.

Arkil startede lige før jul 2022 og forventer at være færdig med denne etape i løbet af maj 2023.

Stigsparken står efter planen helt færdig i 2026. Hvor parken vil have et varieret terræn med både åbne flader, bløde bakker og markante terrænprofiler med træbeplantninger, og så et solidt lag af geotekstil og jordlag, der sikrer, at fortiden ikke blander sig med fremtiden.

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk