6. juni 2024

Arkil på BSM-opgave i Holland

I samarbejde med hollandsk entreprenør har danske medarbejdere udført asfaltopgave i Schiphol-lufthavnen med klimavenlig teknologi. 

Hvad gør man, hvis man vil være den mest bæredygtige lufthavn i verden, men har brug for asfalt?

Man får Arkil til at komme forbi – også selvom man er Amsterdam Airport Schiphol!

Her var en af lufthavnens buskøreveje ved landingsbanen ved at være udtjent, og med en ambitiøs tilgang til klimabelastningen kiggede man efter alternativer til en traditionel renovering af den 850 meter lange strækning.

Så i et forrygende samarbejde med den hollandske entreprenør BAM har vores erfarne BSM-sjak netop været en tur i Holland. Her har de renoveret bærelaget – det vil sige det lag, der får en vej til at holde til belastningen fra trafikken – med en af de mest klimavenlige metoder, der eksisterer i dag.


 

Vores BSM-fræser genbruger 100 pct. af den vej, der allerede ligger på lokationen. Materialet bliver tilsat bindemiddel, vand og lidt cement til finstof, inden det ryger direkte over i en udlægger. Vel at mærke uden transport til en asfaltfabrik, og uden opvarmning.

Resultatet er et bærelag, hvor 97 pct. af materialerne i den færdige belægning er genanvendt på stedet. Og hvad med holdbarheden, tænker du måske? Den er uovertruffen, viser testresultater fra blandt andre Teknologisk Institut i Danmark. Hvad så med prisen, tænker du måske? Den er absolut konkurrencedygtig, når man sammenligner med en traditionel renovering af bærelaget.

Samarbejdet med BAM gik i øvrigt helt efter planen. Vi kom med BSM-fræseren, og BAM stillede med tankvogne og udlægger. BSM-teknikken er relativt ny i Holland, så målet med opgaven var også at udveksle erfaringer og introducere medarbejderne i BAM til teknologien. Som det ses på billedet herunder, var stemningen i top, og det kan ikke udelukkes, at vi sætter kursen mod Holland igen inden længe.

Heldigvis er Schiphol ikke den eneste aktør, der har set fordele i BSM. Flere og flere kommuner i Danmark benytter sig af teknologien, når veje skal renoveres i dybden, men det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har ledige huller i BSM-kalenderen til klimaambitiøse bygherrer. I siger bare til.


 

KONTAKT

Allan Bay
Afdelingschef, Arkil Asfalt BSM

TLF.: 41 87 05 68  
anb@arkil.dk

FAKTA

Renovering af bærelag med BSM in-situ i samarbejde med BAM Infra Nederland. Dimensioneret til buskørsel.

Periode: Maj 2024

Bygherre: Amsterdam Airport Schiphol 

Omfang:

  • 850 meter lang strækning i 7 meters bredde. 
  • Fræset i 13 cm, udlagt i 15 cm.

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk