15. maj 2024

Arkil laver betonarbejde til topmoderne betonfabrik

Nogle dage har blæsten været for hård til, at man kunne arbejde med de store forme. Derfor har støbedatoerne været fleksible.

Der bliver bygget både højt og bredt, når Arkils Bro & Beton-afdeling opfører rammerne til Gammelrands nye, højteknologiske fabrik. 

Noget stort er under opsejling i det nordvestlige Sjælland. I et område nær Kalundborg, hvor landskabet er præget af grusgrave, bruger den familieejede virksomhed Gammelrand Betonfabrik 90 mio. kroner på et højteknologisk produktionsanlæg af fliser, fundablokke, kantsten og meget mere.

Ifølge bygherren bliver fabrikken den førende af sin art i Skandinavien inden for både klimabelastning og kvalitet. Rammerne til fabrikken er opført af Arkils Bro & Beton-afdeling.

”Det er jo egentlig ikke fordi, det har været helt vildt komplekst. Men det er stort,” siger Jesper Jensen, der som projektchef i Bro & Beton har sin faste gang på projektet.


Det er bygherre selv, der leverer betonen til projektet. For at holde CO2-aftrykket nede er der brugt Futurecem i betonen.

Og stort, det er det. Arkil har nu afleveret projektet til bygherre, men i løbet af byggefasen har der foruden Jesper været 27 medarbejdere fast knyttet til projektet fordelt på tre formænd og 24 betonarbejdere.

Otte meter højt in-situ

Sammen har de lagt bunden til to store haller på henholdsvis 950 kvm og 1001 kvm foruden et par mindre rum til fx blandeanlæg. Og så har de opført et bygværk, hvor otte meter høje silotanke bliver støbt in-situ oven på en kælder, hvorfra materialer kommer til at løbe over i fabrikken.

Både i byggeriet og i produktionen på den færdige fabrik har bygherre tilstræbt en minimal belastning af klima og miljø. Fx er betonen til byggeriet lavet med Futurecem, som også vil blive anvendt i produktionen af betonprodukter.


I stedet for stangstål til bundpladerne er der anvendt envejsnet på 12 x 2,5 meter på projektet. Det kræver en kran, men det går langt hurtigere på de store arealer.

Desuden vil der udelukkende blive anvendt overfladevand fra lukkede grusgrave i nærheden til produktionen, og et solcelleanlæg på 250 kvm kommer til at yde et væsentligt bidrag til energiforbruget.

Skal nå at hærde i bunden

For Arkils sjak har støbningen af de store silotanke været blandt højdepunkterne. Her gælder om at have helt styr på især to ting:

For det første skal støbeformene holdes rigtig godt sammen af tilstrækkeligt med Dywidag-stænger, så de nederste forme kan modstå trykket fra 80 kbm beton. For det andet skal selve støbningen ske så langsomt, at den nederste beton når at hærde, inden støbeformene bliver fyldte i toppen. På den måde kan betonen hjælpe med til at bære sig selv.

Arkil afleverede bygningerne ved udgangen april.

”På nær lidt udfordringer forårsaget af den våde vinter er det gået efter planen,” siger Jesper Jensen.


De mange Dywidag-stænger sørger for at holde sammen på støbeformene, selvom trykket bliver stort.

KONTAKT

Jesper Jensen
Projektchef, Arkil Bro & Beton

TLF.: 20 65 66 81  
JEJEN@arkil.dk

FAKTA

Betonarbejde til ny betonfabrik

Bygherre: Gammelrand Betonfabrik

Periode: September 2023 – april 2024

Entreprisesum: Ca. 18 mio. kroner

Omfang:

  • 271 ton armering
  • 760 kbm beton
  • 4.550 kvm forskalling

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk