Arkil får sin første EUX-student
Arkils første anlægsstruktørelev har gennemført en EUX-studentereksamen på Mercantec i Viborg.
20-årige Lasse Juhl kunne i januar skrive historie, da han som den første anlægsstruktørelev i Arkil nogensinde kunne dimittere som EUX-student.
I snart to år har Lasse Juhl været i praktik som struktørelev hos Arkil samtidig med, at han har taget en studentereksamen. For nylig kunne han sætte huen på hovedet, mens svendebrevet og uddannelsen som anlægsstruktør efter planen kommer i hus til efteråret.
EUX er en forholdsvis ny ungdomsuddannelse, der kombinerer en studentereksamen med en håndværksuddannelse. Det hele skal gennemføres på fire år og tre måneder. Skoleforløbet har Lasse Juhl gennemført på Mercantec i Viborg.
Bøger og håndværk går hånd i hånd
Hvor går man hen, når man både er glad for det boglige, men samtidig har lyst til at tage en håndværksuddannelse?
Det spørgsmål stillede 17-årige Lasse Juhl sig tilbage i 2016, da han skulle vælge hvilken ungdomsuddannelse, han ønskede at søge ind på. I sin research faldt han over EUX – en forholdsvis ny uddannelse, der kombinerer muligheden for at få en fuld studentereksamen med en håndværksmæssig uddannelse som eksempelvis murer, tømrer, eller som i Lasse Juhls tilfælde: En anlægsstrukturuddannelse.
”Jeg kunne godt lide, at jeg her fik både den boglige baggrund samtidig med, at jeg fik en håndværksuddannelse med i bagagen,” fortæller Lasse Juhl om sit valg.
”Det giver mig fleksibilitet i forhold til valg af uddannelse senere.”
”I princippet kan jeg vælge at arbejde som anlægsstruktør resten af mit liv. Omvendt kan jeg, hvis jeg finder ud af, at jeg gerne vil være ingeniør eller arkitekt, gå direkte ind på den uddannelse uden at skulle bruge tid på at læse nogle fag op. Alle mine fag i blandt andet matematik, dansk og fysik er på det niveau, der kræves, for at kunne læse videre, forklarer Lasse Juhl, der samtidig startede i praktik som anlægsstruktør i Arkils anlægsafdeling i Randers i januar 2017. Som ved almindelige EUD-uddannelser veksler forløbet mellem praktik i virksomheden og skolegang. Forskellen er her, at det veksler per halve år, så der er et halvt års skolegang og et halvt års praktik skiftevis gennem flere år.
Efterspurgte kompetencer
For uddannelsesleder Michael Krarup, Byggetec, Viborg, er unge som Lasse nogle af dem, der er meget efterspurgt på arbejdspladserne.
”Vi ved, at rigtige mange arbejdspladser gerne vil have unge, der har en håndværksbaggrund, og som ved, hvad det vil sige at være på en byggeplads. Vi ved, de er efterspurgte,” siger Michael Krarup, der også må konstatere, at kendskabet til lige netop EUX anlægsstruktør måske ikke er helt så udbredt i befolkningen. Det er ofte tømrere og murere, der tager en EUX. På anlægsstrukturuddannelsen er de i øjeblikket få unge på Byggetec i Viborg. Et tal, Michael Krarup gerne så, var noget højere.
”Der er ingen tvivl om, at unge, der også har den praktiske baggrund, i langt højere grad vil kunne se de faglige løsninger, når de er ude på pladserne. Kravene - både de boglige og håndværksmæssige er høje – de tager jo både en studentereksamen og en håndværksuddannelse på samme tid,” mener Michael Krarup.
Med studenterhuen på hovedet ser Lasse Juhl nu frem til også at få svendebrevet i hånden til efteråret.
I første omgang er det Lasse Juhls plan, at han fortsætter som anlægsstruktør i Arkil, hvor han har haft sin praktiktid.
”Jeg har lyst til at komme ud at arbejde og er lidt skoletræt.”