10. oktober 2024

29.000 kassetter på plads under boldbanen

Nu skal Frederiksberg Stadion ikke bare lægge jord til fodbold. Arkil etablerer et stort bassin til regnvand for Frederiksberg Kommune, og dermed fungerer boldbanen snart også som klimasikring.

Logistikken har været en udfordring under projektet. Der har kun været indkørsel i den ene ende, og her har mere end 1200 sættevognlæs kørt ind og ud i perioden.

Petanque-banen er stadig i brug, og der bliver stadig løbetrænet på de den røde bane foran tribunen. Men byens fodboldhold i Københavnsserien har måttet se sig om efter en midlertidig hjemmebane, imens Arkil har indtaget Frederiksberg Stadion.

Stadigt hyppigere og kraftigere nedbør har nemlig tvunget bykommunen til at tænke kreativt. Udfordringen er at finde plads til de store mængder vand i et skybrud, og en del af løsningen er et bassin under hele den 52 meter brede og 110 meter lange boldbane.

Bassinets indmad er kassetter i plast. Målt i antallet af kassetter er der tale om det dobbelte af det hidtil største projekt, som Scanpipe – leverandøren af kassetter – har leveret til. Alligevel er det ikke kapaciteten, der gør dette projekt til noget særligt, for den er ikke meget større end et gennemsnitligt regnvandsbassin i et villakvarter i provinsen.

De mange kassetter kunne løftes ind, men måtte placeres med håndkraft.

Det særlige her er kompleksiteten, fortæller Arkils formand Christian Langballe.

”Den største udfordring her har været at placere de næsten 29.000 plastikkassetter over en relativt begrænset periode og under nogle ret trange forhold. Men det har været spændende, for vi har aldrig prøvet noget lignende før,” siger han.

På sort i sommervarmen

Forud for placeringen af kassetterne har Christian og sjakket gravet ud, etableret en sandpude og udrullet fiberdug samt en to mm tyk plastikmembran. Derefter er der placeret et lag store kassetter nederst, et lag mindre kassetter øverst samt monteret sideplader hele vejen rundt på bassinet.

”I den periode var otte mand beskæftiget med at placere kassetter med håndkraft på et sort underlag i de 25-30 grader, vi havde i slutningen af juni. Det var varmt! Men vi var heldige, at vi overhovedet kunne skaffe ekstra folk til opgaven,” siger han.


Der bliver håndteret rør i Ø460-1200 mm i den ende, hvor vandet løber ind i bassinet. 

Det var ikke muligt at køre med maskiner på membranen, så alle kassetterne blev til en start placeret ved siden af det kommende bassin. Herfra var det muligt at løfte kassetterne næsten helt ind på midten af bassinet med to rotationslæssere, så det hårdtarbejdende mandskab kunne begrænse antallet af daglige skridt.

Membranen blev løbende svejset sammen af Scanpipe, og en milepæl blev nået, da bassinet bestod tryktesten.

Stabil var udsolgt

Med det på plads var tiden inde til at reetablere. Det indebærer blandt andet at lægge dræn i laget mellem kassetterne og kunstgræsbanen. Her løb formanden ind i en udfordring, for det viste sig at være umuligt at skaffe de 2.500 kbm bundsikring, der skulle ligge omkring drænene. Grusgravene omkring København kunne ganske enkelt ikke levere.

Løsningen blev at bruge sten i 4-8 mm i stedet. Det er en dyrere løsning, men den lever op til kravspecifikationen om, at materialet kan håndtere det, der svarer til 180 mm regn i timen.

”Heldigvis kunne de levere 4/8-sten fra Roskilde. Ellers skulle vi have haft dem helt fra Svebølle 90 km herfra,” siger Christian.

På trods af diverse udfordringer kører projektet efter tidsplanen. Så hvis ellers vejret arter sig, er der udsigt til, at spillerne kan vende hjem i slutningen af oktober, når Vintersport har lagt sidste hånd på den nyrenoverede kunstgræsbane.


Da boldbanen skal godkendes af FIFA, er der strenge krav til tolerancerne, der ligger på 0,5 cm pr. tre meter.

 

KONTAKT

Kim Sørensen Nøhr
Projektchef, Arkil Anlæg Greve

Tlf: 29 16 52 07
ksn@arkil.dk

FAKTA

Skybrudsbassin under boldbanen på Frederiksberg Stadion.

Bygherre: Frederiksberg Kommune

Periode: Juni 2024 – november 2024

Omfang:

  • Håndtering af 31.000 ton jord, sand og sten
  • Montering af ca. 29.000 kassetter til opmagasinering af regnvand
  • Udlægning af 17.000 kvm fiberdug og plastikmembran
  • Etablering af 130 meter rør i Ø460-1200 mm
  • 1.500 meter føringsrør til elkabler
  • 2.300 meter dræn
Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk