1. maj 2023

"40 år er bare gået, uden jeg har opdaget det"

Chauffør Thomas Baltzer Thomsen troede, det skulle være et relativt hurtigt visit i entreprenørbranchen. I april kunne han fejre sit - intet mindre end - 40 års jubilæum hos Arkil. 

Vi spoler lige tiden tilbage til 1983. Tiden er præget af byggekrise og det er svært at få arbejde. Thomas Baltzer Thomsen og hans hustru Birthe har lige taget hul på familielivet med en lille ny datter. Og da det jo ingen hemmelighed er, at det koster kroner at have børn, søger han arbejde hos entreprenør Sigurd Pedersen i Esbjerg. Han får jobbet og skal køre rendegraver i forbindelse med et fjernvarmeprojekt i Skads.

”Jeg sagde til min hustru, her [i Sigurd Pedersen] bliver jeg en 2-4 år, så er der nok gang i byggeriet igen og jeg kan komme tilbage til betonjobbet. Men det blev jo så til 40 år,” griner Thomas og fortsætter ”men jeg har det jo også godt både i mit arbejds- og privatliv.” 

Efter ti år som maskinfører skal der i 1993 ske noget andet.

”Da jeg fyldte 40 år, tænkte jeg, nu har jeg gravet de huller, jeg skal grave i mit liv,” siger Thomas.

Og muligheden for at køre kranbil byder sig hos Sigurd Pedersen. De manglede nemlig en chauffør. Thomas skynder sig at få fyldt kørekortet ud med både lastbil, hænger og tager et krancertifikat. Og det bliver startskuddet til de næste 27 år bag rattet.

Fire kranbiler og 2.000.000 km senere
Thomas følger med, da Sigurd Pedersen henholdsvis bliver opkøbt af Stürup i 2000, og da Stürup bliver købt af Arkil i 2010.

Der er ikke mange landeveje i Danmark, som Thomas ikke har set fra sit førerhus. Han kører i øjeblikket i sin fjerde kranbil. Den første var en Volvo og derefter har nummer to, tre og fire været en Scania, og det er favoritten.

Med et hurtigt regnestykke konkluderer vi, at han nok har kørt omkring 2.000.000 kørte km på 27 år.

”Jeg elsker at komme rundt i hele Danmark, opleve steder og har både kørt på Læsø og Bornholm,” siger Thomas.

I de mange kilometer ligger der desuden også mange ture til Sverige.

”Jeg kørte i det sydlige Sverige op til Stockholm i 10 år, og havde en enkelt langtur til Boden, som ligger 2200 km fra Esbjerg. Man skal kunne lide grantræer, hvis man skal køre deroppe,” griner Thomas.

At ligge ude i hverdagene og at suse hjem torsdag eftermiddag har passet Thomas rigtig godt.

”Jeg trives med at være mig selv. Det er nok også derfor jeg er blevet ved,” siger han.

Selvom livet på landevejene måske kan lyde lidt ensomt i nogles ører, så har Thomas sat pris på sit arbejdsliv og de gode ting, der er fulgt med.

”Jeg har haft en stribe af gode kollegaer, hvor vi har haft gode snakke og hvor vi har haft det hyggeligt sammen, og hvor vi også kunne stikke lidt til folk,” siger Thomas.

Særligt kollegaerne i Arkils kabelafdeling kender Thomas godt. Dem har han kørt en del for i hele kongeriget.Ingen dumheder afsløret
Det flotte jubilæum blev fejret med smørrebrød og sammen med kollegaerne fra Arkil og fire af de nu pensionerede kollegaer fra Sigurd Pedersen. Kristian Styrup, Thomas’ afdelingschef, holdt også en fin tale.

”Han havde heldigvis undladt at nævne de dumheder, som man jo også når at lave et par stykker af i løbet af 40 år”, siger Thomas med et smil.

Næste stop: pension
Thomas er i dag 69 år. Og de næste tre måneder bag rattet i den gule Scania R 500 skal nydes. Den 31. juli takker Thomas af, parkerer kranbilen og giver nøglerne videre til en anden kollega.

”Det har krævet et par tilløb, men nu er jeg klar til det,” afslutter Thomas.

Og hjemme venter hans Birthe, to døtre, fire børnebørn, mountainbiken og flere bestyrelsesposter, bl.a. i den lokale kunstforening. Så der bliver nok at se til. 

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk