29. marts 2023

250 meter historisk bygning får den helt store tur

En omfattende, men nænsom renovering af Langelinieskuret indebærer både anlægs- og betonarbejde.

 

Nogle gange kan et betonprojekt handle om store udgravninger, armeringsjern i tonsvis og støbninger, hvor betontransporterne holder i kø for at læsse af.

Sådan er det ikke på Langelinie i København. Langtfra. Her handler det om noget helt andet end at bygge nyt, når rutinerede folk fra Arkils beton- og anlægsafdelinger er i gang med en på samme tid nænsom og gennemgribende renovering af det historiske Langelinieskuret.


I den 1.300 kvm store kælder er der foretaget prøvegravninger for at afklare, hvor det oprindelige, uarmerede betondæk befinder sig.

Siden opførelsen i 1894 har Langelinieskuret været omdrejningspunkt for en række begivenheder. Her har københavnere spadseret på promenadedækket øverst, imens varer fra skibe ved kaj er blevet håndteret inde i skuret. Herfra stævnede hospitalsskibet ”Jutlandia” ud i 1951, her har krigsskibe fra adskillige flåder lagt til, og her har krydstogtgæster sat benene på dansk jord for første gang.

Fredning sætter rammer

Årene har dog sat deres præg på bygningen, der flere steder trænger til en kærlig hånd. Derfor er 500 meter rækværk afmonteret og sendt til restaurering, imens Arkils betonsjak er i gang med at renovere ”perronen”, som rækværket har siddet på.

Imens er anlægsjakket i gang med jordarbejdet. De graver kælderens ydervægge fri, monterer fugtisolering og lægger dræn, så kælderen kan holdes tør.

De mange ”soldater” på tværs af udgravningen er med til at gøre det sikkert for medarbejderne at færdes i dybden.
Bygherren Karberghus har et ønske om, at der skal være restauration og selskabslokaler i kælderen under Langelinieskuret .

En stor del af renoveringsarbejdet foregår desuden inde i den 1.300 kvm store kælder, der løber under bygningen. I forbindelse med tidligere modificeringer af kælderen er der lagt beton og klinker oven på det oprindelige, uarmerede betonkældergulv, og med bygherres ønske om at etablere selskabslokaler og restauration i kælderen er målet blandt andet at opnå så stor højde til loftet som muligt inden for de rammer, som fredningen af bygningen definerer.

Klar til 200 år mere

Og netop fredningen er helt essentiel for bygherren Karberghus A/S, der erhvervede Langelinieskuret i 2022. Med spiritushuset Hans Just som ejere er Karberghus i besiddelse af en række historiske bygninger i København, og Karberghus gør en dyd ud af at værne om og bevare de både kulturhistoriske, materielle og menneskelige værdier, som en fredet eller bevaringsværdig ejendom repræsenterer.

”Langelinieskuret er opført i solide materialer som beton, natursten, tegl og stål. Bygningen har stået i 130 år, og med kyndig restaurering kan den stå i 200 år mere,” siger Signe Hommelhoff, der er gruppechef og restaureringsarkitekt i Karberghus.

Mange krydstogtskibe ligger stadig til ved Langelinie, og derfor er den udvendige indsats i skrivende stund fokuseret omkring bygningens østside, så mest muligt af arbejdet kan være afsluttet, når krydstogtsæsonen for alvor begynder. Imens Langelinie summer af krydstogtliv, går vi i gang på den anden side af bygningen.

 

KONTAKT

LASSE ROSENLØV SØJBERG
Afdelingschef, Arkil Anlægsbeton Øst

TLF.: 61 61 30 60 
LRS@arkil.dk

FAKTA

Renovering af Langelinieskuret i hovedentreprise

Formål: At give den 250 meter lange bygning et løft med mulighed for nye aktiviteter og respekt historiske værdi.

Bygherre: Karberghus A/S

Periode: Januar 2023 – sommeren 2023

Omfang:

  • Betonarbejde i 1300 kvm kælder samt 2x250 meter perrondæk med rækværk.
  • 2x250 meter udvendig fugtisolering og dræn.
  • Over 1.000 kvm støbeasfalt.
  • 500 meter rækværk restaureres af Holbæk Ny Maskinværksted
  • Nedbrydningsarbejde i kælder udført af Kingo Karlsen A/S
Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk