25-års fascination af broer og beton
Man kan ikke nævne Arkils bro- og betonaktiviteter uden også at nævne Erik Berg Madsen. For Erik har været medvirkende til, at Arkil i dag står som en stærk og kompetent samarbejdspartner på området.
Og nu kan han fejre sit 25-års jubilæum i Arkil.
Det er egentlig gået slag i slag for Erik Berg Madsen. Fra han uddannede sig til civilingeniør med speciale i geoteknik, broer og anlægskonstruktioner på Aalborg Universitet. Til han startede som entrepriseleder hos Norvin og Larsen i 1998. Til han blev udnævnt som sektionschef for Colas Danmarks broaktiviteter, som senere blev opkøbt af Arkil. Og til i dag, hvor han fejrer sit 25-års jubilæum som divisionsdirektør i Arkil.
En betonnørd, som han selv kalder det - det er han.
”Som ung entrepriseleder var jeg fascineret af teknik og skulle ud at bygge nogle broer. Det er jeg jo egentlig stadig, men i dag er det nogle yngre og nye kræfter, der giver den fuld gas,” siger Erik og fortsætter
”Det er en stor motivation at medvirke til at yngre medarbejdere vokser i den opgave, de har fået ansvaret for.”
For med udnævnelserne gennem årene er opgaverne ligeledes blevet anderledes og i dag fylder store excelark/økonomier, møder og mange kilometer på landevejen en stor del af Eriks tid. Men byggerierne og projekterne følger han stadig tæt.
”Det har været den trælse del af det, for jeg synes jo, det er sjovt at komme ud på projekterne, snakke med folk og opleve der hvor det bimler og bamler og se det, vi bygger,” siger Erik.
At blive øverste leder og stå i spidsen for en hel division stod ikke på Eriks ”bucketlist” som nyuddannet ingeniør.
”Jeg er introvert som person, og det har egentlig tit undret mig, at jeg sidder i det job, jeg gør i dag. Men jeg har altid sagt ja til nye udfordringer og ansvarsområder, når jeg er blevet spurgt, så jeg må jo ubevidst have søgt det,” siger Erik.
En oplevelse har bidt sig fast
Da Erik bliver bedt om at fremhæve nogle oplevelser på godt eller ondt i løbet af de sidste 25 år, kommer det prompte fra ham, da en broformand afgår ved døden. Det sker, da en bro falder sammen over motorvejen i 2006. Han glemmer aldrig den dag.
”Jeg husker tydeligt, hvordan jeg blev ringet op af nogle kollegaer, at den var rivravruskende gal. Og hvordan dagene efterfølgende gik med at oprydning, koordinering med Vejdirektoratet, krisehjælp til medarbejdere og endelig begravelsen. Den oplevelse har virkelig sat sig,” fortæller Erik.
Efterfølgende har den tragiske hændelse har været medvirkende til, at Erik ikke tager let på sikkerhed og arbejdsmiljø, for han har set, når det går galt.
”Tidligere sagde man, at bro- og betonmedarbejdere var tættere på værktøjet (end f.eks. dem i gravemaskinerne), forstået på den måde, at der var større chance for, at de kunne komme til skade under arbejdet, men den præmis køber jeg ikke ind på. Derfor har vi haft fokus på sikkerhed igennem mange år, hvor vi fik involveret formænd, lavet værktøjer og endelig knækkede koden sammen med arbejdsmiljø-afdelingen,” siger han og slår fast
”Vi skal passe på os selv og hinanden.”
De gode drenge i klassen
Der er også flere projekter, som Erik er særligt stolt af. Blandt andet mange er blandt andet de store å- og dal broer ved Silkeborg motorvej i 2011-2013, hvor Arkil fik videreudviklet eget stilladskoncept, sat det i system og som stadig bruges den dag i dag. Kartoffelmelssiloerne, hvor man støber i døgndrift med en særlig glibestøbemetode, bliver også nævnt under snakken. Og endeligt fremhæves Amagerværket i 2017.
”For en betonnørd, som jeg er gået hen og blevet, var det en milepæl. Det var en kæmpe in-situ støbning af et stort flislager - Bio 4 ved Amagerværk. Og vi blev de gode entreprenør drenge i klassen for bygherren, da vi var nemme at arbejde sammen med og leverede varen, så opgaven pludselig voksede med 80%,” fortæller Erik og fortsætter
”Det var en spændende opgave, hvor vi leverede på en skarp tidsplan, kvalitet og godt samarbejde, og jeg er stolt af, at vi fik det til at virke,” siger Erik og forsætter
”Jeg er også stolt af, at det de seneste år er lykkedes sammen med gode kollegaer at etablere et bredere forretningsområde for divisionen.”
Stor jubilæumsfejring
Selvom Erik er typen, der godt kunne have fundet på at fejre milepælen uden den helt store festivitas, så er han alligevel blevet overtalt til, at jubilæet markeres. Dette gøres med en reception fredag d. 1. december, hvor samarbejdsrelationer, kunder, kolleger og hans nærmeste familie er inviteret.
”At være i centrum i jobmæssige sammenhænge, det er ikke noget, jeg gør så meget eller har det helt store behov for, men det skal jo nok blive sjovt og en rigtig god dag,” afslutter Erik og griner.