16. juni 2022

Arkil og Port of Aalborg sænker CO2-udslip med solceller på skurvogn


Fotos: JM Trykluft

En række tiltag skal bringe CO2-udslippet fra Arkils skurvogne hos Port of Aalborg nær nul.

Når en byggemodning skal udføres så bæredygtigt som muligt, skal skurvognene selvfølgelig tænkes med.

Sådan lyder ræsonnementet bag den skurby, der nu er opført på den østligste del af Port of Aalborg. Her er varmepumper, genvinding af varme samt intelligent styring af temperatur og lys med til at reducere energiforbruget betragteligt, og med solceller på taget af de tre sammenbyggede skurvogne er det intentionen, at skurbyens totale CO2-udledning skal ned i omegnen af et rundt nul.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at elregningen kan være en relativt stor post på en byggeplads. Derfor var det nærliggende at tænke i at reducere forbruget, og heldigvis var Port of Aalborg helt med på idéen,” siger Lone Høyer, der er projektchef i Arkil.

”Nu er vi spændte på at se, hvad alle de her tiltag kommer til at betyde for energiforbruget,” siger hun.

Vil skubbe til udviklingen

Fordi byggemodningen foregår i partnering mellem Arkil og Port of Aalborg, er beslutningen om at leje et solcelleanlæg sammen med skurbyen blevet truffet i samråd med bygherren. Her fortæller Carsten Væversted Ladefoged, Engineer, Construction of New Buildings, at det økonomiske aspekt ikke var afgørende i dette tilfælde.

”Vi har to agendaer, når vi som her gør bæredygtighed til det primære krav i vores udbud. Vi ønsker selvfølgelig at reducere vores eget CO2-aftryk, men vi vil også gerne være med til at skubbe bygge- og anlægsbranchen i en grønnere retning,” siger han.

Ifølge Carsten Væversted Ladefoged er der således tale om et forsøg, som skal give et anvendeligt erfaringsgrundlag til senere projekter.

”Når byggemodningen er afsluttet, kan vi se, hvor meget CO2 vi har sparet for hver ekstra krone, vi har brugt på skurbyen,” siger han.

Solceller kan flyttes

Beslutningen om at montere solceller på skurbyen har dog allerede nu været med til at skubbe på udviklingen. For materieludlejeren JM Trykluft blev det startskuddet til at udvikle en modulær løsning, som nemt kan flyttes fra sag til sag.

”Det har gjort det muligt at holde prisen nede i et niveau, hvor løsningen – særligt med de nuværende energipriser – også giver mening økonomisk. Derfor har vi nu som den første materieludlejer i Danmark sat solceller til skurbyen på vores officielle prisliste, siger Søren V. Bech, der er ansvarlig for skurvognsafdelingen i JM Trykluft.

Forventningen er, at skurbyen med de valgte specifikationer vil bruge 55-70 pct. mindre energi end en tilsvarende skurby af almindelig, god dansk standard, og at den med solcellerne og en tilhørende batteripakke kommer til at producere mere energi, end den bruger.

Byggemodningen forventes at være afsluttet i slutningen af 2022.

KONTAKT

Lone Høyer
Projektchef, Arkil Anlæg Aalborg

TLF.: 40 45 86 04 
loh@arkil.dk

FAKTA

Lavere CO2-udledning fra skurbyen

Skurmodulernes energiforbrug er reduceret med 55-70 pct. ved hjælp af:

  • Ventilation med varmegenvinding
  • Varmepumpe
  • Natsænkning af temperatur
  • LED-belysning med sensorstyring
  • Lavenergi termoruder
  • Skodder for vinduer der reducerer varmetab om vinteren samt solindstråling om sommeren

På taget er desuden monteret solcelleanlæg på 3x3 kW. Eventuelt overskydende strøm bliver lagret på et batteri, der kan dække skurbyens forbrug fra fyraften og frem til middagstid næste dag.

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk