15. maj 2019

Cylinderformet betonsilo rejser sig i Toftlund

 

​En 52 meter høj betonsilo opføres i øjeblikket på Kartoffelmelsfabrikken i Toftlund. Siloen er den tredje af slagsen, som Bro & Beton opfører i Jylland. Efterspørgslen på kartoffelmel er nemlig stigende og kræver mere kapacitet på fabrikkerne.

To meter i døgnet. Så meget rejser en ny betonsilo sig i øjeblikket på kartoffelmelsfabrikken i Toftlund.

Kartoffelmelssiloen er den tredje, Arkil Bro & Beton opfører for en kartoffelmelsfabrik i Jylland. Der er nemlig stigende efterspørgsel på kartoffelmelsstivelse i både fødevare- og papirindustrien, og derfor er der inden for det seneste år opført og planlagt flere kartoffelmelssiloer.

Siloen kommer til at måle 50 meter i diameter og bliver fra top til bund 52 meter – den bliver dermed den højeste bygning i hele området omkring Toftlund.

En glidende proces

Til støbningen af selve silovæggen benyttes glidestøbning, der er en speciel metode til at lave lange, sammenhængende konstruktioner. Det er kun den beton, der er under udstøbning eller afbinding, der dækkes af formen, som flytter sig lidt hele tiden. Hele processen varer 23 dage, og mens processen kører, rejser siloen sig med cirka to meter i døgnet.

Glidestøbningen er meget afhængig af, at temperaturerne ikke svinger for meget. Så ødelægges processen, og i værste fald skal man starte helt forfra. Derfor kører lastbilerne med beton konstant, 24 timer i døgnet, når den ene lastbil rammer byggepladsen, sender værket den næste lastbil afsted.

Udover silobyggeri, så bruges glidestøbning eksempelvis også ved konstruktioner som skorstene, bropiller eller specialvægge, hvor højden er over, hvad der normalt udstøbes i standardforskalling.

Den 65 meter høje tårnkran er glidestøbningens knudepunkt, da alt hejses op. Der skal udføres cirka 1000 hejs med armeringsbundter samt cirka 1400 hejs med betonspanden i de 23 døgn, glidestøbningen varer.

Inden for det seneste år har vi opført lignende siloer i henholdsvis Brande og Vodskov og lige som de foregående siloer udføres projektet i Toftlund i tæt samarbejde med det østrigske firma Gleitbau, som udfører selve glidestøbningen.

 

 

 

Bygherre: KMC Kartoffelmelscentralen

Kontakt:

Erik Berg Madsen 

Divisionsdirektør Bro & Beton

EBM@arkil.dk 

tlf: 40330390

 

Vidste du at:

  • Når siloen står færdig, kan den rumme cirka 90.000 m3 kartoffelmel svarende til 66.000 ton kartoffelmel.
  • Det svarer til 132 millioner poser fra supermarkedet med 500 gram i.
Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk